03-5792920

המדריך לייעוץ ארגוני – איך מקדמים את העסק

כל בעל עסק יודע כי עליו להיות בתהליך שיפור מתמיד, לבחון וליעל תהליכים. למעשה, ייעוץ ארגוני, המכונה גם פיתוח ארגוני, הנו תהליך בו ארגון מערב גורם חיצוני, יועץ ארגוני מומחה או חברת יעוץ, בעלי התייחסות אוביקטיביות ומקצועית בהתנהלותו השוטפת של הארגון. מטרתם היא לנתח את תהליכי העבודה והנהלים, להצביע על אזורי משגה או נושאים טעוני שינוי ופיתוח בארגון, ולהוביל בסופו של דבר למיקסום יכולות, קיצוץ בהוצאות והעלאת הרווחיות (תלוי בסוג הפרויקט ובמטרות שהוגדרו ליועץ הארגוני כיעדים מרכזיים לפרויקט).

ייעוץ ארגוני

כיצד יעוץ ארגוני יכול לקדם את העסק שלך?

מדוע ארגון נדרש לייעוץ ארגוני מטעם גורם חיצוני?

השאיפה למצוינות מול ההטרדות היום-יומיות, הלחץ בעבודה והקבעון שיש לנו לפעמים בתוך תהליכים ארגוניים, הם סיבה ראויה למצוא גורם אובייקטיבי מקצועי כגון יועץ ארגוני, שיוכל לאבחן את הדברים מבחוץ, לזהות לפעמים את הכשלים שנמצאים לנו ממש מתחת לאף ולהוביל תהליך של ייעוץ ארגוני. אין ספק, כי אתה, מנהל הארגון, מכיר את ה-"בייבי" שלך יותר טוב מכל אחד אחר, ועדיין – עליך להיות תמיד פתוח לביקורת ונכון לערוך שינויים ארגוניים על מנת להוביל את החברה שאתה מוביל להצלחה.

כיצד ייראה תהליך הייעוץ הארגוני?

בתהליך של ייעוץ ארגוני נכון, על היועץ הארגוני לבחון את התנהלות הארגון כצופה מן הצד. הוא ייפגש עם אנשים בארגון בכל הדרגים וכן עם גורמים חיצוניים לארגון דוגמת לקוחות או ספקים לראיונות עומק שבהם יכיר את הארגון, מבנהו, תהליכים ארגוניים ותרבות ארגונית. סביר כי לשם עבודתו יבקש היועץ הארגוני חשיפה של נהלים ומדיניות בארגון ורצוי למנות לשם כך "מנהל פרויקט" אשר יסייע לו בתיאום פגישות והשגת חומר נדרש. היועץ ינסה לבחון את התהליכים המרכזיים המפעילים את הארגון ולפיכך את נקודות החוזק והאתגרים שלו. ככל שתינתן ליועץ הארגוני האפשרות להעמיק ולבדוק, כך יניב הייעוץ הארגוני תובנות ומסקנות ודאיות יותר ולפיכך יציג פתרונות יעילים יותר. נסה לדמות את הדבר לבדיקה רפואית: אדם החש בסמפטום של כאב בטן בא להבדק אצל שני רופאים: האחד יעשה בדיקה גופנית חיצונית – ימשש את הבטן, יבדוק דופק ולחץ דם, ישאל את החולה מה אכל ויבקש לתאר את תחושתו ("איפה כואב לך בדיוק?"). הרופא השני לעומת זאת, ישלח את החולה לבדיקות דם וסריקת אולטרסאונד בנוסף לבדיקה החיצונית. מי לדעתך יגיע לתוצאות המדויקות ביותר, ולפיכך ירשום את התרופה המתאימה ביותר? לכן חשוב לשתף את היועץ בתהליך ייעוץ ארגוני בכל הדילמות והאתגרים מולם הארגון עובד, שהרי היועץ עומד לצד הנהלת הארגון ומטרותיו משיקות לטובת הארגון.

כיצד לאתר יועץ ארגוני שהכי מתאים לארגון ולדילמות העומדות בפניו?

ישנם סוגים רבים של יועצים ארגונים ושלל גישות ושיטות לייעוץ ארגוני, הדרכה ושיפור ארגוני, כאשר אין גישה "נכונה" או "שגויה". עם זאת, על מנת למצוא את היועץ הארגוני המתאים ביותר לתהליך של ייעוץ ארגוני לארגון שלך, עליך לשאול עצמך כמה שאלות מרכזיות: 
  •  מהן המטרות שאני מעוניין להשיג בייעוץ הארגוני: למשל – תהליך שינוי ארגוני (דוגמת מיזוג בין שתי מחלקות בארגון), בנייה של שכבת עתודה ניהולית, או צמיחה עסקית (ייעוץ אשר מאופיו הינו יותר ייעוץ אסטרטגי עסקי) ועוד.
  •  האם אני מעוניין ביעוץ אישי בנוסף ליעוץ ארגוני: יועצים רבים מעניקים גם שרותי אימון אישי (קואוצ'ינג) בנוסף להערכת הארגון, רלוונטי במיוחד אם הייעוץ הוזמן על ידי מנהל מסוים ופחות כהחלטה של הדירקטוריון או ההנהלה כולה.
  •  מה טווח הייעוץ הארגוני שאני מעוניין לקבל: האם אני מעוניין בייעוץ ארגוני ארוך טווח שילווה את העסק שלי לאורך זמן, או האם אני מעוניין לחולל שינוי מיידי ולקבל את הכלים להמשיך בעצמי.
  •  מהם הערכים והמדיניות התרבותית של הארגון: יועץ ארגוני צריך להתאים לארגון בערכים ובאמונות שלו. לצורך הדוגמה, סביר כי עסק הפועל במגזר החרדי יאמץ בקלות יתרה המלצותיו של תהליך ייעוץ ארגוני אותו ניהל יועץ ארגוני ממגזר זה ואשר מכיר את התרבות והסביבה בה הוא פועל.
  •  האם, ועד כמה, בכוונתי לערב את העובדים שלי בתהליך הייעוץ הארגוני: האם אני מעוניין לערוך להם גם סדנאות או קורסים במסגרת התהליך של ייעוץ ארגוני, או לאפשר להם למלא חלק פעיל בעבודה מול היועץ הארגוני.
  •  מה התקציב שאני מוכן להשקיע לטובת התהליך שי הייעוץ הארגוני: חברות ויועצים ארגוניים הפועלים באופן פרטי מספקים שרותים שונים בעלויות שונות, בדומה לכל דבר בחיים – לא כל מה שיקר הוא בהכרח הכי טוב ולא כל הצעה לתהליך ייעוץ ארגוני שעולה כפול מהצעה מתחרה בהכרח איכותית יותר.
לאחר שענית לעצמך על השאלות הללו, התעניין מול היועצים הארגוניים שאתה בוחן במה התמחותם ונסיונם למשל: עבודה של ייעוץ ארגוני מול המגזר החרדי או החילוני, נסיון באתגרים מהסביבה העסקית או מהתחום הסוציולוגי, מודל עבודה של ריטיינר ארוך טווח או של פרויקט חד פעמי וכדומה. בהתאם לתשובות שיינתנו לך, תוכל לבחור את היועץ הארגוני שהתמודד עם אתגרים דומים, בסביבות ארגוניות דומות ואשר מודל העבודה שלו כמו גם התרבות והערכים שהוא מגלם באישיותו, מתאימים לארגון שלך וליעדי הייעוץ הארגוני שאתה דורש.

בחר תמיד מבין כמה אלטרנטיבות של ייעוץ ארגוני

לאחר שענית על השאלות וזיהית מספר אפשרויות, תוכל להתרשם במפגש אישי, כשהאלמנט המכריע ביותר הוא לא אחר מאשר הכימייה האישית שלך עם היועץ הארגוני. בנוסף, הקשב ליועץ, תאר את המטרות שלך ובדוק האם הערכים שלו והחזון שלו תואמים את אלה שלך. שאל אותו על שיטת העבודה שלו בתהליך הייעוץ הארגוני, כיצד הוא רואה את שיתוף הפעולה ביניכם וכדומה. פגישה כזו תקל עליך לבחור מי הראוי ביותר להיות ה-"דוקטור" של העסק שלך.

טיפים לעבודה מוצלחת עם יועץ ארגוני

להלן כמה עצות שיעצימו את תוצאות התהליך של ייעוץ ארגוני:
* עבוד בשיתוף פעולה עם היועץ
לצורך ההמחשה, נתחיל במשל קטן: שתי נשים מזמינות את העוזרת אחת לשבוע. כאשר העוזרת מגיעה לאישה הראשונה האישה עובדת יחד עם העוזרת ומנקה את הבית. האישה השניה דואגת לצאת מהבית כשהעוזרת מגיעה ומשאירה לה דף הוראות מפורט של הפעולות הנחוצות לניקיון הבית. היכן לדעתך תהיה התוצאה "מתוקה" יותר? – ככל שתשתף פעולה ותהיה פעיל בעבודת הייעוץ הארגוני, כך התוצאות תהיינה לא רק טובות יותר, אלא אף מהירות יותר. במידה והיועץ שלך פועל על פי שעות – חסכת עלויות מבלי לחסוך באיכות.
* פעל בכנות ושקיפות מול היועץ
ככל שתהיה כן יותר ותחשוף את היועץ הארגוני שבחרת לכמה שיותר מידע על העסק שלך – כך ניתן יהיה להפיק את המרב מתהליך. חוסר שקיפות ושיתוף פעולה מלא דן למעשה את תהליך הייעוץ הארגוני  לכישלון.
* פנה זמן לטובת תהליך הייעוץ הארגוני
היה נכון "להקריב" מזמנך לטובת התהליך. ללא השקעה מצידך, כל השקעה בתהליך של ייעוץ ארגוני  עלול לרדת לטמיון.
* היה נכון לקבל החלטות קשות
אין שינוי ללא היכולת לשנות. היה נכון לקבל החלטות העשויות להיתפס לעיתים כאמיצות אם התהליך של ייעוץ ארגוני מצביע עליהן כקריטיות להשגת היעדים (למשל: לצמצם או להתרחב, להכנס לשוק חדש ועוד).
* שתף את עמיתיך, עובדיך וכל גורם הקשור לעסק שלך בתהליך הייעוץ הארגוני
שאל את עובדיך מה לדעתם אפשר לשפר (תופתע לגלות כמה רעיונות יש להם…), שאל את ספקיך כיצד לדעתם ניתן לשתף פעולה טוב יותר, בקש מלקוחותיך משוב וכן הלאה. עירוב גורמים המעורים בהתנהלות העסק בתהליך השינוי והשיפור הארגוני, יהפוך את תהליך הייעוץ הארגוני למושלם עוד יותר. בנוסף, ערב בתהליך עובדים בעלי השפעה (מנהלים, ראשי ועד וכדומה) שכן תזדקק למחוייבותם כאשר תרצה לבצע את המלצות היועץ הארגוני, והם יהיו נכונים לכך אם ירגישו שהיו חלק מהתהליך שעובר הארגון.

חשוב לזכור:

תהליך של ייעוץ ארגוני המיועד לקדם שיפור ושינוי ארגוני, עשוי להיות נפלא לעסק שלך. הגדרת מטרות, בחירת היועץ הארגוני המתאים לך ושיתוף פעולה כנה ושקוף תוך שיתוף גורמים המעורבים בתהליכים העסקיים, יכולים להעלות את העסק שלך על דרך המלך. שיתוף פעולה עם היועץ הוא קריטי להצלחת התהליך הייעוץ הארגוני, יחד עם הנכונות להתמסר לטובת העניין בכל דרך אפשרית.

מאמרים נוספים

ייעוץ-עסקי-–-הרבה-יותר-מעצה-טובה

ייעוץ עסקי – הרבה יותר מעצה טובה

אנו בחברת GPS  לעסקים מעניקים שירותי ייעוץ עסקי כבר למעלה מ-20 שנה והובלנו יד ביד מאות עסקים בנחישות ובאחריות

ייעוץ עסקי למקימי עסק חדש

ייעוץ עסקי למקימי עסק חדש – כך מומלץ לבחור אותו

אם הקמתם עסק חדש, את הדרך להצלחה בו תוכלו לממש באמצעות שירות ייעוץ עסקי. באמצעותו, העסק שלכם יועל לפרוח

דברים שכדאי לדעת על שירות ייעוץ עסקי עבור עצמאיים חדשים

דברים שכדאי לדעת על שירות ייעוץ עסקי עבור עצמאיים חדשים

ייעוץ עסקי הוא ללא ספק אחד הכלים החשובים לבית העסק. באמצעות ייעוץ עסקי תוכלו להעצים את הפעילות שלכם ולהפוך

קבלו במתנה 3 פרקים מהספר GPS לעסקים

קבלו למייל קובץ PDF המכיל 3 פרקים סופר חשובים שכל בעל עסק חייב לדעת

    לפגישת ייעוץ ללא התחייבות

    דברו איתנו

    מעוניינים לדעת עוד בנוגע לאסטרטגיה השיווקית הנכונה? דברו איתנו, נשמח להסביר הכל על כוס קפה

      לפגישת ייעוץ ללא התחייבות

      logos
      logos
      logos
      logos
      logos
      logos
      logos
      logos
      logos
      logos
      logos
      logos
      logos
      logos
      logos
      logos
      logos
      logos
      logos
      logos
      logos
      logos
      logos
      logos