כיצד יעוץ ארגוני יכול לקדם את העסק שלך?
מדוע ארגון נדרש לייעוץ ארגוני מטעם גורם חיצוני?
השאיפה למצוינות מול ההטרדות היום-יומיות, הלחץ בעבודה והקבעון שיש לנו לפעמים בתוך תהליכים ארגוניים, הם סיבה ראויה למצוא גורם אובייקטיבי מקצועי כגון יועץ ארגוני, שיוכל לאבחן את הדברים מבחוץ, לזהות לפעמים את הכשלים שנמצאים לנו ממש מתחת לאף ולהוביל תהליך של ייעוץ ארגוני. אין ספק, כי אתה, מנהל הארגון, מכיר את ה-"בייבי" שלך יותר טוב מכל אחד אחר, ועדיין – עליך להיות תמיד פתוח לביקורת ונכון לערוך שינויים ארגוניים על מנת להוביל את החברה שאתה מוביל להצלחה.
כיצד ייראה תהליך הייעוץ הארגוני?
בתהליך של ייעוץ ארגוני נכון, על היועץ הארגוני לבחון את התנהלות הארגון כצופה מן הצד. הוא ייפגש עם אנשים בארגון בכל הדרגים וכן עם גורמים חיצוניים לארגון דוגמת לקוחות או ספקים לראיונות עומק שבהם יכיר את הארגון, מבנהו, תהליכים ארגוניים ותרבות ארגונית. סביר כי לשם עבודתו יבקש היועץ הארגוני חשיפה של נהלים ומדיניות בארגון ורצוי למנות לשם כך "מנהל פרויקט" אשר יסייע לו בתיאום פגישות והשגת חומר נדרש. היועץ ינסה לבחון את התהליכים המרכזיים המפעילים את הארגון ולפיכך את נקודות החוזק והאתגרים שלו. ככל שתינתן ליועץ הארגוני האפשרות להעמיק ולבדוק, כך יניב הייעוץ הארגוני תובנות ומסקנות ודאיות יותר ולפיכך יציג פתרונות יעילים יותר. נסה לדמות את הדבר לבדיקה רפואית: אדם החש בסמפטום של כאב בטן בא להבדק אצל שני רופאים: האחד יעשה בדיקה גופנית חיצונית – ימשש את הבטן, יבדוק דופק ולחץ דם, ישאל את החולה מה אכל ויבקש לתאר את תחושתו ("איפה כואב לך בדיוק?"). הרופא השני לעומת זאת, ישלח את החולה לבדיקות דם וסריקת אולטרסאונד בנוסף לבדיקה החיצונית. מי לדעתך יגיע לתוצאות המדויקות ביותר, ולפיכך ירשום את התרופה המתאימה ביותר? לכן חשוב לשתף את היועץ בתהליך ייעוץ ארגוני בכל הדילמות והאתגרים מולם הארגון עובד, שהרי היועץ עומד לצד הנהלת הארגון ומטרותיו משיקות לטובת הארגון.
כיצד לאתר יועץ ארגוני שהכי מתאים לארגון ולדילמות העומדות בפניו?
-
מהן המטרות שאני מעוניין להשיג בייעוץ הארגוני: למשל – תהליך שינוי ארגוני (דוגמת מיזוג בין שתי מחלקות בארגון), בנייה של שכבת עתודה ניהולית, או צמיחה עסקית (ייעוץ אשר מאופיו הינו יותר ייעוץ אסטרטגי עסקי) ועוד.
-
האם אני מעוניין ביעוץ אישי בנוסף ליעוץ ארגוני: יועצים רבים מעניקים גם שרותי אימון אישי (קואוצ'ינג) בנוסף להערכת הארגון, רלוונטי במיוחד אם הייעוץ הוזמן על ידי מנהל מסוים ופחות כהחלטה של הדירקטוריון או ההנהלה כולה.
-
מה טווח הייעוץ הארגוני שאני מעוניין לקבל: האם אני מעוניין בייעוץ ארגוני ארוך טווח שילווה את העסק שלי לאורך זמן, או האם אני מעוניין לחולל שינוי מיידי ולקבל את הכלים להמשיך בעצמי.
-
מהם הערכים והמדיניות התרבותית של הארגון: יועץ ארגוני צריך להתאים לארגון בערכים ובאמונות שלו. לצורך הדוגמה, סביר כי עסק הפועל במגזר החרדי יאמץ בקלות יתרה המלצותיו של תהליך ייעוץ ארגוני אותו ניהל יועץ ארגוני ממגזר זה ואשר מכיר את התרבות והסביבה בה הוא פועל.
-
האם, ועד כמה, בכוונתי לערב את העובדים שלי בתהליך הייעוץ הארגוני: האם אני מעוניין לערוך להם גם סדנאות או קורסים במסגרת התהליך של ייעוץ ארגוני, או לאפשר להם למלא חלק פעיל בעבודה מול היועץ הארגוני.
-
מה התקציב שאני מוכן להשקיע לטובת התהליך שי הייעוץ הארגוני: חברות ויועצים ארגוניים הפועלים באופן פרטי מספקים שרותים שונים בעלויות שונות, בדומה לכל דבר בחיים – לא כל מה שיקר הוא בהכרח הכי טוב ולא כל הצעה לתהליך ייעוץ ארגוני שעולה כפול מהצעה מתחרה בהכרח איכותית יותר.